Årsfest

Årsfesten är studieårets största och högtidligaste fest. Justus årsfest firas traditionsenligt i november och till festen samlas akademiska hedersgäster, samarbetspartners samt före detta och nuvarande justusiter. Årsfesten är ett evenemang som det lönar sig att pausa från tentböckerna och ta fram festkläderna.

Årsfesten inleds med att inbjudna gäster deltar på cocktailtillfället där samarbetspartners samt övriga representanter har möjlighet att framföra en hälsning till Justus ry/rf. Innan kvällsfesten har deltagarna möjlighet att ta del av en porträttfotografering. Under kvällsfesten får deltagarna möjlighet att avnjuta en tre rätters middag, tal, annat årsfestprogram samt givetvis ta del av den gemytliga årsfeststämmningen. Efter kvällsfesten fortsätter festligheterna intill småtimmarna med efterfest. Men festligheterna tar inte slut här nämligen dagen efter ordnas den traditionsenliga sillfrukosten på hemlig plats.

KLÄDSEL

Justus klädseletikett är könsneutral. Deltagarna kan på basen av egen vilja välja mellan
frack, mörk kostym eller aftonklänning. Eftersom Justus årsfest ordnas i ett vintrigt november är det värt att komma ihåg festens högtydlighet även i samband med utomhusklädsel. Även om det till årsfesten hör till att särskilda etikettregler bör följas, lönar det sig inte att ta onödig stress över detta. Alla får anlända till årsfesten som hen själv är, förutom att respektera festens högtidlighet är det viktigaste att deltagarna på basen av sin valda klädsel har en bra känsla. Det viktigaste under kvällen är att njuta av festen och gott sällskap!

Frak och mörk kostym

Fracken består av en svart jacka med ett längre bakstycke, vit skjorta, vit väst, frackbyxor och enkla manschettknappar. Det hör till klädseln att ha en vit duk i bröstfickan och endast ett kort sträck av duken sticker ut. Med fracken får man använda vita handsken. Innan årsfesten ordnas det ett tillfälle därifrån gästerna kan hyra ut fracken samt delta i provningen av frack.

Den mörka kostymen är som namnet avslöjar till färgen svart, mörkgrå eller mörkblå. Västen matchar kostymens färg. Kostymen får på ett sansat sätt innehålla ränder men inte kritstreck. Till kostymen tillhör en vit skjorta och manschettknappar. Till kostym kan klocka användas.

Till de båda används svarta, tunnbottnade lack- eller läderskor. Strumporna ska vara mörka. Runt halsen ska man ha slips eller fluga som till färgen ska vara lågtonad eller matcha med avecens klädsel.

Aftonklännin

Aftonklänningen är en lång klänning. Klänningen kan vara också lite kortare än hellång. Även en kortare klänning borde dock täcka knäna när man sitter. Klänningens och accessoarernas färg får man bestämma enligt egen god smak.

Band och hedersutmärkelser

Akademiska utmärkelser och tillhörande band och märken hör till årsfestens utstyrsel. Med
fracken eller mörka kostymen bärs bandet från högra axeln ner till vänster sida. Bandet ska vara under västen om man har på sig frack. Med kostym ska bandet vara under jackan men
på slipsen. Med aftonklänningen bärs bandet nära hjärtat (vänster) vikt på ett traditionellt sätt så att bandet inte rör bar hud. På Justus’ knutna band ska den guldiga randen vara nedåt. Om man har flera band ska den största föreningens eller den värdefullaste bäras överst. Med hedersutmärkelse har man ingen ficklina.