Årsfest

Årsfesten är studieårets mest högtidliga och största fest. Årets mest efterlängtade fest samlar ihop akademiska hedersgäster, samarbetsparter samt före detta och nuvarande justusiter.  Årsfesten är ett evenemang då det lönar sig att lämna tentböckerna från att samla damm och istället byta om till festkläder. Dessa fina fester har sina egna traditioner, etik och det är viktigt att följa goda vanor. Det lönar sig således att bekanta sig med årsfestetiken före festen.

Etikett

Justus årsfest är årets mest väntade och finaste evenemang, som skall respekteras genom att följa de officiella etikettanvisningarna. Etiketten kan av vissa anses onödigt strikta och ålderdomliga. Även om man ska eftersträva att följa anvisningarna behöver man inte i onödan stressa över smärre etikettfel. Viktigast av allt är att njuta av festen och det goda sällskapet.

Klädsel

Män:

Frack eller mörk kostym

Till fracken tillhör en svart jacka med långa skörtar baktill, vit skjorta med förhårdad kragövredel, vit väst, silkbyxor och enkla manchettknappar. Man bär inte klocka med fracken utan har den i byxfickan. Det hör till klädseln att ha en vit duk i bröstfickan på såsett att endast ett kort sträck av linan sticker ut.

Den mörka kostymen är som namnet avslöjar till färgen svart, mörkgrå eller mörkblå. Västen matchar kostymens färg. Kostymen får på ett sansat sätt innehålla ränder men inte kritstreck. Till kostymen tillhör en vit skjorta och manchettknappar. Med kostym är det tillåtet att använda klocka.

Till båda klädnaderna tillhör svarta, tunnbottnade lack- eller läderskor. Strumporna ska vara mörka. Runt halsen ska man ha slips eller fluga som ska till färgen vara lågtonad eller matcha med damens klädsel. På sin vänstra bröst kan mannen fästa sina akademiska hedersmedaljer med mera.

Eftersom Justus årsfest är på vintern bär mannen utomhus en lång svart jacka och halsduk.

Damer:

Traditionellt bestämst damens aftonklänning i enlighet med parets kostym. I enlighet med en man som bär frack har damen en från festligt material tillverkad lång klänning med öppen krage och öppen axeldel eller en aftonklänning med öppen krage. I enlighet med en man som har på sig en svart kostym klär sig damen i snäppet enklare men lång klänning.

Utöver den långa klänningen är det tillåtet att klä sig i en kortare klänning så länge som klänningen täcker knäna även sittandes. I den akademiska världen är det också tillåtet att ha på sig en klänning som täcker mera och har långa ärmar. Klänningens och tillbehörens färg får damen bestämma enligt egen god smak.

Klänningen kompleteras med festligare smycken, skor som passar klänningen och möjliggör dans samt en liten väska utan rem som passar utstyrseln. Väskan tas inte med medans man dansar och den får inte placeras på bordet under måltiden.

Damens axlar bör täckas med en axelduk, boleroll eller liten jacka tills huvudrätten. Med en ärmlös eller kort klänning kan man ha på sig långa handskar. Handskarna ökar festligheten men är inte obligatoriska. De ska användas under välkomsdrinken och dansen men inte under måltiderna. Ringar ska bäras under handskarna och armsmycken på handskarna. En fin dam bär som ytterkläder en päls, festlig jacka eller festmantel.

Band och hedersutmärkelser

Till akademiska utmärkelser tillhörande band och märken hör till årsfestens utstyrsel. Männen bär bandet från högra axeln till vänster sida. Bandet ska vara under västen om man har på sig frack. Med kostym ska bandet vara under jackan men på slipsen. Kvinnorna bär bandet på bröstet vikt på ett traditionellt sätt så att bandet inte rör bar hud. Om man har flera band ska den största föreningens eller värdefullaste bäras överst. Bärandet av hedersutmärkelser görs på ett sätt som utmärkelseutgivaren har instruerat alltingen på bandet eller på vänster bröst. Med hedersutmärkelse har man ingen ficklina.

Årsfest 2019

Justus r.f:s 28:nde årsfest hålls lördagen 9.11.2019 i restaurang Strampen i Vasa. Till årsfestens program tillhör en tre rätters middag med dricka, musik samt festtal. Middagen avslutas med dans varefter gästerna tar sig till efterfesten. På lördag hålls den traditionella sillfrukosten. Till festen välkomnas alla Justus medlemmar samt bjudna gäster som får en skild inbjudan. Mera information och menyn hittar ni från evenemangets Facebook-sida: https://www.facebook.com/events/752055455133117/

Du vill inte missa årets finaste fest!

Vad: Justus r.f:s 28. Årsfest
När: Lördagen 9.11.2019
Var: Restaurang strampen (strandgatan 6, 65100 Vasa)
Pris: För Justus r.f:s medlemmar 100 euro / ej medlem 105 euro
Alkoholfri alternativ: Justus r.f:s medlem 95 euro / ej medlem 100 euro
Dräkt: Frack eller mörk kostym samt akademiska utmärkelser.

Anmälning: Senast 6.10.2019 till addressen justusvuosijuhlat2018@gmail.com. I samband med anmälningen informera oss om dina samt din eventuella avecs val av meny samt specialdieter.