Årsfest

Årsfesten är studieårets största och högtidligaste fest. Festen samlar akademiska hedersgäster, samarbetsparter samt före detta och nuvarande justusiter. För evenemanget är det värt att lägga tentböckerna på hyllan och byta om till festkläder. Årsfesterna har sina egna traditioner och etikettsregler och det är viktigt att följa god ton. Det lönar sig således att bekanta sig med årsfestetiketten nedan före festen.

Etikett

Justus årsfest är årets mest efterlängtade och finaste evenemang, som skall respekteras genom att följa de officiella etikettanvisningarna. Etiketten kan av vissa anses onödigt strikta och ålderdomliga. Även om man bör eftersträva att anvisningarna följs är det viktigaste av allt att njuta av festen och gott sällskap – stressa inte över smärre etikettfel!

Klädsel

Män:
Frack eller mörk kostym
Fracken består av en svart jacka med ett längre bakstycke, vit skjorta, vit väst, frackbyxor och enkla manschettknappar. Det hör till klädseln att ha en vit duk i bröstfickan och endast ett kort sträck av duken sticker ut.

Den mörka kostymen är som namnet avslöjar till färgen svart, mörkgrå eller mörkblå. Västen matchar kostymens färg. Kostymen får på ett sansat sätt innehålla ränder men inte kritstreck. Till kostymen tillhör en vit skjorta och manschettknappar. Till kostym kan klocka användas.

Accessoarer: Till de båda används svarta, tunnbottnade lack- eller läderskor. Strumporna ska vara mörka. Runt halsen ska man ha slips eller fluga som till färgen ska vara lågtonad eller matcha med avecens klädsel. På sin vänstra bröst kan mannen fästa sina akademiska hedersmedaljer med mera. En skillnad mellan frack och kostym finns: till mörk kostym kan klocka bäras medan till frack ska den vara i byxficka.

Eftersom Justus årsfest är på vintern bär mannen utomhus en lång svart jacka och halsduk.

Damer:

Traditionellt bestäms damens aftonklänning i enlighet med avecens klädsel. Damen har en lång klänning. Folkdräkt räknas också som högtidsdräkt. Klänningen kan vara allt från ärmlös till långärmad. Är axlarna bara bör de täckas täckas med en axelduk, boleroll eller liten jacka fram till huvudrätten. Även långa handskar är tillåtet som tas av vid bordet. De ska användas under välkomstdrinken och dansen men inte under måltiderna. Utöver den långa klänningen är det tillåtet att klä sig i en kortare klänning så länge som klänningen täcker knäna även sittandes. Klänningens och accessoarernas färg får damen bestämma enligt egen god smak.

Klänningen kompletteras med festligare smycken, skor som passar klänningen och möjliggör dans samt en liten väska utan rem som passar utstyrseln. Väskan tas inte med medans man dansar och den får inte placeras på bordet under måltiden. Ringar ska bäras under handskarna och armband på handskarna. En fin dam bär som ytterkläder en päls, festlig jacka eller en cape.

Band och hedersutmärkelser

Akademiska utmärkelser och tillhörande band och märken hör till årsfestens utstyrsel. Männen bär bandet från högra axeln ner till vänster sida. Bandet ska vara under västen om man har på sig frack. Med kostym ska bandet vara under jackan men på slipsen. Kvinnorna bär bandet nära hjärtat (vänster) vikt på ett traditionellt sätt så att bandet inte rör bar hud. På Justus’ knutna band ska den guldiga randen vara nedåt. Om man har flera band ska den största föreningens eller den värdefullaste bäras överst. Med hedersutmärkelse har man ingen ficklina.