Vuosijuhlat

Vuosijuhlat ovat koko opiskeluvuoden arvokkain ja suurin juhla. Tämä vuoden odotetuin juhla kokoaa yhteen sankoin joukoin akateemisia arvovieraita, yhteistyökumppaneita sekä entisiä että nykyisiä justuslaisia. Vuosijuhla on tapahtuma, jolloin kannattaa jättää tenttikirjat pölyyntymään ja vaihtaa päälle juhlatamineet.  Näihin hienoihin juhliin kuuluu omat perinteensä ja etiketin sekä hyvien tapojen noudattaminen onkin tärkeää. Kannattaakin siis tutustua vuosijuhlaetikettiin ennen juhlia.

Etiketti

Vuosijuhlat ovat Justuksen vuoden odotetuin ja arvokkain juhla, jota kunnioitetaan noudattamalla virallisia etikettiohjeita. Tapaohjeet saattavat joidenkin mielestä tuntua turhan tarkoilta ja vanhanaikaisilta. Vaikka etikettiä on syytä pyrkiä noudattamaan, on sen rikkomista turha liikaa murehtia. Kaikkein tärkeintä on nauttia juhlasta ja hyvästä seurasta!

Pukeutuminen

Miehet:

Frakki tai tumma puku

Frakkiin kuuluu musta hännystakki, valkoinen rintamuksesta kovitettu pystykauluksinen paita, valkoiset liivit, silkkisivunauhaiset housut ja yksinkertaiset kalvosimet. Frakin kanssa ei käytetä rannekelloa, sen sijaan kello laitetaan housujen taskuun. Taskuliina on valkoinen ja näkyy kapeana viiruna. Mies voi myös käyttää valkoisia hansikkaita.

Tumma puku on nimensä mukaisesti tumma, eli musta, tummanharmaa tai –sininen. Liivit sointuvat puvun väriin. Puku saa olla myös hillitysti raidallinen, mutta ei liituraitaa. Asuun kuuluu valkea paita ja kaksinkertaiset kalvosimet. Puvun kanssa voi käyttää kelloa.

Asuun kuin asuun jalkineet ovat mustat, ohutpohjaiset kiiltonahka- tai nahkakengät. Sukat ovat tummat.  Kaulaan laitetaan solmio tai solmuke, joka voi olla väriltään hillitty tai daamin asuun sointuva.  Rintamuksen vasemmalle puolelle voi kiinnittää rintakukan eli vieheen. Koska Justuksen vuosijuhlia vietetään talvisessa marraskuussa, pukeutuu herrasmies ulkona pitkään mustaan takkiin ja kaulaliinaan.

Naiset:

Perinteisesti naisen iltapuku määräytyy seuralaisen puvun mukaan. Frakkipukuisen herran daami pukeutuu juhlavasta materiaalista valmistettuun täyspitkään olkaimettomaan tai avokauluksiseen iltapukuun. Tummaan pukuun sonnustautuneen herran daami pukeutuu hieman vaatimattomampaan, silti täyspitkään pukuun.

Täyspitkän puvun lisäksi on sallittua pukeutua hieman lyhyempään mekkoon. Lyhyemmänkin mekon helman tulisi kuitenkin peittää polvet myös istuttaessa.  Akateemisessa maailmassa on sallittua käyttää myös umpinaisempaa tai pitkähihaista iltapukua. Puvun ja asusteiden värivalinnassa saa käyttää omaa harkintaa.

Iltapukua täydentävät tavallista juhlavammat korut, mielellään pukuun sopivat ja tanssimisen mahdollistavat avonaiset kengät, sekä asukokonaisuuteen sopiva pieni, hihnaton käsilaukku. Laukkua ei pidetä mukana tanssiessa, eikä sitä saisi laskea pöydälle ruokailun aikana.

Naisen olkapäiden tulisi olla peitettynä hartiahuivilla, bolerolla tai jakulla pääruokaan asti. Hihattoman tai lyhythihaisen puvun kanssa voidaan käyttää pitkiä hansikkaita. Hansikkaiden käyttö lisää juhlavuutta, muttei ole pakollista. Niitä käytetään alkumaljan, tervehtimisen ja tanssin ajan, mutta ei ruokailtaessa. Sormukset pidetään hansikkaiden alla, rannekorut päällä. Hienostunut nainen käyttää päällysvaatteinaan turkkia, juhlavaa takkia, stoolaa tai juhlaviittaa.

Nauhat ja kunniamerkit:

Akateemisiksi kunniamerkeiksi määritellyt nauhat ja merkit kuuluvat vuosijuhlien asuun. Miehet kantavat nauhaa oikealta olkapäältä alas vasemmalle asetettuna. Nauhan tulee frakin kanssa käytettynä olla liivin alla. Puvun kanssa nauha jää takin alle, mutta solmion päälle. Naiset pitävät nauhaa ruusukkeena puvun vasemmassa rintamuksessa, kuitenkin niin ettei nauha kosketa paljasta ihoa. Nauhoista arvokkainta tai suurinta organisaatiota edustavaa kannetaan ylimpänä.

Kunniamerkkejä kannetaan ne myöntäneen tahon ohjeiden mukaan joko nauhassa tai puvun vasemmassa rintapielessä. Kunniamerkkien kanssa ei käytetä frakin taskuliinaa.