Kannanotto Vaasan Yliopiston oikeustieteiden tutkintokoulutuksen hakemukseen

Justus ry./r.f ei tue Vaasan yliopiston hakemusta oikeustieteelliseen tutkintokoulutukseen. Allekirjoittaneet eivät halua, että Suomen oikeustieteellinen koulutus muuttuisi suuntaan, joka voisi heikentää opetuksen laatua ja/tai vaarantaa jo olemassa olevan toiminnan jatkumisen. Jos ennestään vähäiset opetusresurssit jaettaisiin vieläkin useammalle yliopistolle, johtaisi se epäterveeseen kilpailuun, joka vaikuttaisi näin ollen myös opetuksen laatuun.

Vaasassa toimii jo yksi oikeustieteellinen koulutus: Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan Vaasan yksikkö. Yksikkö on aloittanut toimintansa vuonna 1991. Vuodesta 2010 alkaen Vaasassa on pystynyt suorittamaan kokonaisuudessaan oikeustieteen maisterin opinnot. Vaasassa opetus on tutkimusperusteista ja laaja-alaista sekä oikeusnotaarin että oikeustieteen maisterin opinnoissa, mikä turvaa laaja-alaisen yleisjuristitutkinnon. Kysymykseksi jää se, miksi Vaasan alueelle tarvittaisiin toinen oikeustieteelliseen tutkintoon johtava koulutus, kun Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan Vaasan yksikkö tarjoaa jo Vaasaan hakemuksessa esitetyt alat ja mahdollisuudet

Allekirjoittaneet eivät halua, että tulevaisuudessa joutuisimme kilpailemaan maamme vähäisistä opetusresursseista tai että yliopistomme joutuisi eriarvoiseen asemaan tämän seurauksena. Haluamme ylläpitää kiinnostunutta, sitoutunutta ja asiantuntevaa opettajakuntaa pohjana laadukkaalle opetukselle sekä osaavalle juristikunnalle tulevaisuudessa. Tämän lisäksi haluamme säilyttää ja turvata laaja-alaisen yleisjuristitutkinnon, joka antaa jokaiselle opiskelijalle tarvittavat työelämävalmiudet.

Lue kanta kokonaisuudessaan: kannanotto Vaasan Yliopiston oikeustieteiden tutkintokoulutuksen hakemukseen