ERASMUS-VAIHTO-OHJELMA – UNIVERSITÉ DE STRASBOURG
Hakuaika?
Vaihtohaku Erasmus-kohteisiin järjestetään keväisin ja vaihtohaussa voi hakea vaihtoon koko seuraavalle lukuvuodelle. Ensi kevään vaihtohaun ajankohta on 31.1.2020-13.2.2020 ja siinä haetaan siis vaihtoon syksylle 2020 sekä keväälle 2021. Erillinen rästihaku järjestetään alkusyksystä ja siinä on mahdollista hakea ylijääneitä paikkoja keväälle 2021.
Mikä vaihtokohteeksi?
Suosittelen aloittamaan oman vaihtokohteen miettimisen jo hyvissä ajoin ennen kuin vaihtohaku aukeaa. Vaihto on ainutlaatuinen kokemus, joten kannattaa tosissaan pohtia mitä siltä itse haluaa. Haluatko testata, riittävätkö rahkeesi ulkomaiseen huippuyliopistoon? Haluatko parantaa kielitaitoasi jonkin tietyn kielen osalta? Vai haluatko kenties vain viettää Suomen pimeän syksyn jossain lämpimässä? Jokaisen vaihtokokemus on erilainen ja väärää perustetta hakea johonkin tiettyyn kohteeseen ei ole. Itselleni tärkeimmiksi vaihtokohteen valintaperusteiksi nousivat rakkaus Ranskaan ja sen kulttuuriin, mahdollisuus kehittää sekä englannin että ranskan kielen taitoani sekä mahdollisuus matkustella Euroopassa. Muista kuitenkin, että sinun tulee perustella kiinnostuksesi kohteeseen myös perustelukirjeessä – siihen ei välttämättä kannata kirjoittaa, että haluat viettää syksyn makoillen palmujen alla. Vinkkejä tulevasta vaihtokohteesta voi etsiä esimerkiksi Helsingin yliopiston vaihtokertomuksia maailmalta -blogista ja @studyingabroad_uh instatililtä.
Moniin Euroopan kohteisiin vaaditaan kohtalaisen hyvää kohdemaan kielitaitoa, joten ota huomioon vaikuttaako tämä mahdollisuuksiisi hakea joihinkin kohteisiin. Kannattaa tutustua yliopistojen nettisivuihin, tutkia kurssitarjontaa ja olla rohkeasti yhteydessä mahdolliseen vaihtoyliopistoon, jos jokin asia mietityttää. Erasmus-haussa voit hakea yhteensä 6 eri kohteeseen. Perustelukirje on maksimissaan A4 pituinen, joten kannattaa myös suunnitella, miten saat yhdessä ja samassa perustelukirjeessä perusteltua kiinnostuksesi hakemiisi kohteisiin. Mieti myös, oletko oikeasti valmis lähtemään hakemiisi kohteisiin – voit muuten turhaan viedä paikan joltain sitä todella haluavalta. Mikäli et pääse valitsemaasi kohdeyliopistoon, voidaan sinulle tarjota täyttymättä jäänyttä paikkaa, jos ilmoitat hakemuksessa olevasi kiinnostunut muista paikoista. Ota kuitenkin huomioon, että sinulle voidaan tarjota paikkaa vain niistä maista, joihin olit alun perin hakenut.
Hakemus?
Hakemukseen liitteiksi tulee laatia opintosuunnitelma siitä, mitä aioit opiskella vaihdossa. Yliopistojen kurssivalikoima löytyy kunkin yliopiston verkkosivuilta, joten niitä ei kannata etsiä Mobility Onlinesta. Opintosuunnitelma joudutaan usein tekemään edellisen vuoden opetustarjonnan perusteella, joten monien yliopistojen kurssivalikoima saattaa vielä muuttua kuluvan vuoden aikana. Varaudu siis muutoksiin ja siihen, ettet välttämättä saa alun perin valitsemiasi kursseja. Erasmus-vaihdossa opiskelijan tulee suorittaa vähintään 5 opintopistettä per kuukausi. Yleensä eurooppalaisissa yliopistoissa on käytössä ECTS-opintopisteet ja ne vastaavat siis samaa määrää opintopisteitä Helsingin yliopistossa. Varmista kuitenkin opintosuunnitelmaa tehdessäsi, minkälainen opintopistejärjestelmä kohdeyliopistossasi on käytössä. Selvitä myös, mitä kursseja vaihto-opiskelijat saavat suorittaa kohdeyliopistossasi, sillä joillain yliopistoilla on oma kurssitarjonta vaihto-opiskelijoille. Mieti tarkkaan, miten saat sisällytettyä vaihtoyliopiston kurssit omaan tutkintoosi ja korvaatko niillä valinnaisia, kieliopintoja vai pakollisia kursseja Helsingin yliopiston tutkinnossasi.
Perustelukirjeessä sinun on mahdollista osoittaa, miksi juuri sinut tulisi valita valitsemaasi vaihtokohteeseen. Voit miettiä esimerkiksi miksi sinua kiinnostaa juuri kyseinen maa, kaupunki tai yliopisto sekä miten vaihtoyliopiston kurssitarjonta palvelee oppimistasi ja uratavoitteitasi. Kerro, minkälaisia suunnitelmia sinulla on tulevaisuudessa ja miten kansainvälinen kokemus vaihdosta edesauttaisi niitä. Älä unohda mainita aikaisempaa kansainvälistä kokemustasi ja kielitaitoasi! Perustelukirjeeseen pätee sama kuin työhakemukseen; ole huolellinen, korosta motivaatiotasi ja erotu joukosta. Jos et ole aikaisemmin kirjoittanut perustelukirjettä, kannattaa harkita myös hieman googlailua. Perustelukirjeen saa kirjoittaa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Hakemuksen kielellä ei ole valinnan kannalta merkitystä, mutta kannattaa miettiä millä kielellä saat ilmaistua itseäsi parhaiten. Älä missään nimessä jätä hakemuksen laatimista viimeiseen päivään! Mobility Online on vanhanaikainen ja kärsivällisyyttä vaativa järjestelmä 😉
Hakeminen vaihtoyliopistoon?
Kun sinut on hyväksytty vaihtoon Helsingin yliopistossa, sinun tulee hakea vielä erikseen kohdeyliopistoosi. Tässä kohtaa vaihtelu on suurta yliopistojen välillä. Tutustu huolellisesti kohdeyliopistosi hakuaikoihin ja ohjeisiin. Itse sain selkeät ohjeet vaihtoyliopistoon hakemisesta suoraan kohdeyliopistoltani sähköpostin kautta. Usein kohdeyliopistoon pitää vielä hakea erillisellä perustelukirjeellä, mutta esimerkiksi Strasbourgin yliopistoon hakeminen onnistui vain yhden lomakkeen täyttämisellä. Lopullinen tieto vaihtoon hyväksymisestä tulee kohdeyliopistolta ja myös tämän osalta aikataulut vaihtelevat. Itse sain lopullisen tiedon vaihtoon pääsystä vasta juhannuksena, mutta jossain kohteissa päätöstä voi joutua odottamaan jopa vielä pidempään.
Kielitaito?
Mobility Onlinesta ja vaihtoyliopistojen verkkosivuilta löydät tietoa kohteisiin vaadittavasta kielitaidosta. Kohdeyliopistojen sivuilta löytyy myös tieto siitä, tarvitaanko kohteeseen virallinen kielitesti. Vaihtoyliopisto saattaa vaatia maksullisen TOEFL- tai IELTS-testin, jolloin sinun tulee suorittaa testi omalla kustannuksellasi. Useisiin Euroopan kohteisiin vaaditaan kohtalaisen hyvää kohdemaan kielitaitoa. Esimerkiksi Strasbourgin yliopistoon virallinen kielitaitovaatimus oli ranskan kielessä B1, mutta yliopistolle riitti oma arvio kielitaidosta eikä virallista kielitestiä tarvinnut tehdä. Selvitä myös, millä kielillä yliopistossa on mahdollista opiskella. Jos osaat esimerkiksi jonkin verran saksaa, mutta aiot opiskella ainoastaan englanniksi, ei kielitaitovaatimuksia kannata säikähtää. Erasmus-vaihtoon kuuluu pakollinen Euroopan komission tarjoama OLS-kielitestaus ennen ja jälkeen vaihdon. Testin avulla Komissio testaa opiskelijoiden kielitaidon kehittymistä ulkomailla oleskelun aikana. OLS-kielitesti on ilmainen, noin tunnin mittainen kielitesti, joka tehdään kohteen opiskelukielellä ja se on helppo tehdä omalta tietokoneelta.
Rahoitus ja kustannukset?
Erasmus-kohteissa opiskelijan ei tarvitse maksaa lukukausimakuja, mutta joissain yliopistoissa voi kuitenkin joutua maksamaan esimerkiksi rekisteröitymismaksuja, jotka ovat kuitenkin käytännössä pieniä ja kohtuullisia. Kaikki erasmus-vaihtoon lähtevät saavat erasmus-liikkuvuusapurahan, joka määräytyy päiväkohtaisesti sekä vaihtokohteen mukaan. Strasbourgissa minun ei tarvitse maksaa opiskelustani mitään ja liikkuvuusapuraha tänne syyslukukaudeksi oli noin 1300€.